duminică, 11 octombrie 2015

Exista Dumnezeu ?

Da! Nu in sensul perceput de multi! Nu cred in existenta unei entitati creatoare, ce ne vegheaza. Cred ca Dumnezeu, oricare ar fi titulatura Lui, exista in locul de unde a izvorat, in mintile noastre. Ce este si mai adevarat, El este necesar. Acest concept a fost inventat si continua sa existe ca un arhetip de moralitate universala, reprezinta practic etalonul, tiparul in care toti am vrea sa ne incadram. Promisiunea unei vieti eterne, dincolo, paleste in comparatie cu acest rol moralizator, caci zeul este invocat de cele mai multe ori pentru a remedia un comportament legat de viata de pe Pamant, nu pentru accederea in cea de sus. Mama ii spune copilului sa nu faca un anume lucru pentru ca nu e "bine" si te "vede Dumnezeu", nu-l sperie spunandu-i ca ajunge in Iad. Deci mentiunea zeului este strans legata de o incercare de modelare a unui individ. Si da, o astfel de instanta este indispensabila, cel putin in societatea de azi, desi doctrinele religioase sunt toate defectuoase, nu au reusit sa gaseasca un sistem moral perfect, cum ar fi fost normal, care sa lucreze cu psihicul uman, nu sa-l limiteze in vre-un fel. Din aceasta privinta, eu numesc ateu pe oricine si-a gasit indrumarea morala in altceva decat creatura creatoare. Eu acest lucru l-am realizat foarte simplu, privind in jur si in interior, punand in balanta ce-mi este strict necesar, ce pot darui si ce trebuie sa primesc. Aceasta nevoie personala, daca o exteriorizezi catre toti cei pe care ii intalnesti, poate face doar Bine si este un Bine dobandit prin experienta, nu invatat pe de rost, deci usor de pus in practica.
Inca un indiciu in aceasta directie, Iisus a devenit o figura proeminenta, luand practic locul Tatalui, fiind intruparea moralitatii lui Dumnezeu, un exemplu ambulant a ceea ce a vrut zeul de la noi. Iisus este mai des mentionat, a devenit cea mai importanta parte din Treime.
De ce spun ca exista, desi nu cred fizic in el ? De ce exista Mos Craciun pentru un copil de 3 ani? De ce copilul acela, ajuns parinte la randul lui, il reinvie pe Mos pentru copilul sau? Pentru a da un exemplu de bunatate, pentru a imparte fericire, si pentru a invata ca este frumos sa daruiesti. Lucrul acesta se face mai usor cand ai un exemplu, desi fictiv, este ca o invatatura mitologica, nu ne intereseaza cat de adevarate au fost faptele, si cat de reale sunt invataturile. Si Mos Craciun si Dumnezeu ar putea fi eliminati foarte usor, fara sa lase sechele, daca locul lor ar fi luat imediat de catre altcineva, cei mai importanti succesori ar fi parintii. Parintii pot insufla aceste calitati pe care vrem sa le dobandim, pentru o himerica urcare in Rai, iar explicatia lor catre copii poate fi una enervant de simpla: asa este omul si asa functioneaza.
Pana cand vom gasi forta sa ne modelam, noi insine si apoi generatiile urmatoare, fara sa avem un scop dupa aceasta viata, Viata insasi sa fie scopul, cred ca avem nevoie de Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu